Wij delen graag onze kennis en ervaring met u over het maken van de juiste keuze tussen een live, online of hybride evenement.

In de afgelopen jaren hebben we de evenementenindustrie drastisch zien veranderen. Onder andere door Corona is de opkomst van technologieën zoals livestreaming, videoconferencing en virtuele platformen in een stroomversnelling geraakt. Hierdoor is het mogelijk geworden om evenementen volledig online te organiseren. Dit heeft geleid tot tal van voordelen, zoals duurzaamheid, lagere kosten en een groter bereik.

Wij delen graag onze kennis en ervaring met jou over het maken van de juiste keuze tussen een live, online of hybride evenement.

Wat hebben we de afgelopen jaren geleerd?

De afgelopen jaren hebben we geleerd dat het organiseren van evenementen niet alleen meer draait om het fysiek samenbrengen van mensen, maar dat ook het doel, medium en ervaring van de bezoeker heel belangrijk zijn. De opkomst van online evenementen heeft geleid tot tal van voordelen, zoals het creëren van een groter bereik en een lagere ecologische voetafdruk.

Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen verbonden aan het organiseren van online evenementen. Zo kan het lastig zijn om interactie en betrokkenheid te creëren bij deelnemers die zich op verschillende locaties bevinden. Bij The Productioneers hebben wij sinds 2020 meer dan 250+ online evenementen verzorgd, variërend van online bijeenkomsten van de wijkraad tot klimaatconferenties waarbij high-level sprekers van over de hele wereld met elkaar verbonden moesten worden.

Een belangrijke overweging bij het kiezen tussen een live evenement en een online-evenement is het doel van het evenement. Wat wil je bereiken met het evenement en wat is de doelgroep? Als het doel is om mensen fysiek samen te brengen en persoonlijke interactie te creëren, is een live evenement wellicht de beste keuze. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij netwerkevenementen, conferenties en beurzen. Als het doel is om informatie over te dragen of een groot publiek te bereiken, bijvoorbeeld voor een productlancering of een webinar, kan een online evenement uitkomst bieden.

Voordelen van online evenementen

Online evenementen hebben verschillende voordelen ten opzichte van live evenementen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het bereik veel groter kan zijn, omdat deelnemers van over de hele wereld kunnen deelnemen. Ook is de drempel om deel te nemen veel kleiner. Bovendien biedt een online evenement de mogelijkheid om het evenement op te nemen en terug te kijken, wat voor veel mensen een groot voordeel is.

Ook zijn de kosten vaak lager, omdat er geen locatie, catering en reis- en verblijfskosten voor sprekers en deelnemers zijn. Dit alles maakt online evenement vaak een heel stuk duurzamer.

Kies je voor een online evenement, dan is het belangrijk dat je bepaalde keuzes maakt met betrekking tot het inhoudelijk programma, de vormen van interactie en het platform. Qua programma is het belangrijk om rekening te houden met je doelgroep en invulling van het programma. In de meeste gevallen adviseren wij om de uitzending niet langer dan 5 kwartier te maken en te zorgen voor voldoende afwisseling. Vervolgens komt de vraag welke interactie je wilt met je doelgroep: mogen ze alleen kijken of wil je ook dat ze actief deelnemen? Bijvoorbeeld door vragen te stellen aan experts in de studio of het beantwoorden van poll-vragen.

Nadat al deze vragen beantwoord zijn, is het tijd om te kiezen voor een platform. Er zijn inmiddels ontzettend veel platforms beschikbaar en het is belangrijk om het platform te kiezen dat past bij het doel en de doelgroep van jouw evenement. Gelukkig kennen wij er een heel aantal en weten we precies welk platform past bij jouw evenement. Meer weten over het organiseren van een livestream of webinar? Volg ons handige stappenplan voor een succesvolle livestream.

In sommige gevallen kan een hybride evenement de beste oplossing zijn, waarbij een live evenement gecombineerd wordt met een online component. Houd er wel rekening mee dat een echt hybride evenement niet hetzelfde is als je evenement livestreamen of publiek uitnodigen in de studio. Lees meer over het verschil tussen een livestream en een hybride evenement in dit artikel.

Live evenementen

Hoewel online evenementen steeds populairder worden, blijft er ook nog steeds vraag naar live evenementen. Dit komt doordat live evenementen een unieke sfeer en beleving kunnen bieden die online evenementen niet kunnen evenaren. Live evenementen bieden de mogelijkheid om persoonlijke connecties te maken en te netwerken, en kunnen bijdragen aan een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid. Daarnaast bieden live evenementen de mogelijkheid om gebruik te maken van de omgeving en locatie om het evenement extra impact te geven.

Wij raden aan om altijd goed na te denken over het doel van het evenement voordat je een keuze maakt tussen een live evenement en een online evenement. Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden en uitdagingen van beide opties en te zorgen voor voldoende interactie en betrokkenheid bij deelnemers. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede technische infrastructuur en een professionele aanpak bij het organiseren van online evenementen. Bij live evenementen is het belangrijk om rekening te houden met de logistiek en de beleving van de bezoeker.

Advies

Ons advies is om bij twijfel altijd contact op te nemen met een professionele evenementenorganisator die verstand heeft van zowel live als online evenementen. Zij kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze en het organiseren van een succesvol evenement. Of je nu kiest voor een live evenement, een online evenement of een hybride evenement, The Productioneers staat klaar om je te helpen bij de organisatie en productie van jouw evenement. Wij hebben ruime ervaring met het organiseren van evenementen in verschillende branches en kunnen jouw evenement van begin tot eind verzorgen, inclusief het bedenken van concepten, het regelen van de logistiek en het uitvoeren van de technische productie. We werken samen met een team van professionals die expertise hebben in verschillende vakgebieden, zoals regie, productie, decorbouw en techniek. Door onze jarenlange ervaring weten wij precies wat er nodig is om jouw evenement tot een succes te maken.

In ons werk streven wij altijd naar het bieden van een unieke beleving voor deelnemers en het behalen van de doelstellingen van onze opdrachtgevers. Wij werken met een persoonlijke aanpak en denken graag met je mee over de beste aanpak voor jouw evenement. Daarnaast zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van evenementen en technologieën, zodat we jouw evenement altijd kunnen voorzien van de nieuwste en beste mogelijkheden.

Of je nu kiest voor een live evenement, een online evenement of een hybride evenement, wij staan voor je klaar om samen met jou een succesvol evenement neer te zetten. Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en het organiseren van een onvergetelijk evenement!

Wij raden aan om altijd goed na te denken over het doel van het evenement voordat je een keuze maakt tussen een live evenement en een online evenement. Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden en uitdagingen van beide opties en te zorgen voor voldoende interactie en betrokkenheid bij deelnemers. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede technische infrastructuur en een professionele aanpak bij het organiseren van online evenementen. Bij live evenementen is het belangrijk om rekening te houden met de logistiek en de beleving van de bezoeker.

Let's Talk

Klaar om uw (online)event tot een succes te maken? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe The Productioneers u kunnen ontzorgen en wij samen een onvergetelijk evenement kunnen realiseren.

Adres: Jan van Krimpenweg 9F - 2031 CE - Haarlem